Jezik / Language:
 
Share:
četvrto-suđenje-samiru-bejtiću-za-zločin-na-kazanima
11 Februar 2016
Vijest

Po četvrti put počelo suđenje Samiru Bejtiću

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

Suđenje Samiru Bejtiću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva i ubistva na lokalitetu Kazani kod Sarajeva 1992. i 1993. godine, počelo je po četvrti put pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Na početku obnovljenog suđenja pročitana je optužnica. Bejtić je kazao da ostaje kod svoje odbrane iz istrage i glavnog pretresa, te da nema ništa novo dodati.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Bejtića, nekadašnjeg pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH (ABiH), da je 25. decembra 1992. godine nezakonito mobilisanog civila Zorana Vučurevića odveo ispred linije razdvajanja koju su držale snage Armije BiH i ubio ga ispalivši u njega dva hica iz pištolja, a nakon toga tijelo polio razrjeđivačem radi uklanjanja tragova zločina.

Ova tačka Bejtića tereti za ratni zločin, a optužnica ga po još tri tačke tereti za krivična djela ubistva.

Vrhovni sud Federacije BiH je 2015. godine ukinuo posljednju presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Samir Bejtić oslobođen optužbi za zločine počinjene na Kazanima kod Sarajeva, a predmet je ponovo vraćen na suđenje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je i u decembru 2011. Bejtića optužbi, dok je 2006. bio osuđen na 14 i po godina zatvora.

Bejtić je prije 14 godina uhapšen u Njemačkoj, odakle je izručen BiH.

Pred Vijećem, kojim predsjedava Jasenko Ružić, 9. marta bit će saslušana tri svjedoka.


Povezani naslovi

29 Decembar 2015
Vijest

Odgođeno suđenje Bejtiću

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi