Jezik / Language:
 

Grad: Kladanj

29 August 2014

Razmjena građana srpske nacionalnosti

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Kladanj, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva je kazao da je u ljeto 1993. godine došlo do razmjene svih građana srpske nacionalnosti koji su bili smješteni u zgradi Osnovne škole u Stuparima.

25 Juli 2014

Razdvojen postupak protiv Habibovića

Postupak protiv Hariza Habibovića razdvojen je u odnosu na ostalu osmoricu optuženih za zločine počinjene u Kladnju.

18 Juli 2014

Okupljanje Srba po pozivu

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH se prisjetio poziva Srbima u ljeto 1992. godine da dođu u školu u Stuparima, odakle su premješteni u obližnje zgrade prosvjetnih radnika.

4 Juli 2014

Učitelj svjedok, učenici na optuženičkoj klupi

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da su Srbi koji su bili zatvoreni u obližnjim Stuparima premlaćivani nakon izvođenja na ispitivanje.

27 Juni 2014

Svjedok Tužilaštva potvrđivao teze Odbrane

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH negirao je navod iz optužnice da je sa optuženim Safetom Mujčinovićem u junu 1992. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju Miloša Stanišića.

13 Juni 2014

Optuženi nije doveden iz zatvora

Saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Kladnju odgođeno je zbog nedolaska Osmana Gogića, jednog od devetorice optuženih.

30 Maj 2014

Modrice po tijelu

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je Ladimir Dragić pronađen mrtav u zgradama prosvjetnih radnika u Stuparima, gdje su dovedeni privedeni Srbi.

23 Maj 2014

Tvrdnje svjedoka Tužilaštva suprotne optužnici

U nastavku suđenja za zločine na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH je iznio tvrdnje koje su suprotne navodima iz optužnice.

9 Maj 2014

Odvođenje na premlaćivanje

Suđenje za zločine počinjene nad Srbima u Kladnju nastavljeno je iskazom svjedoka Tužilaštva BiH koji je govorio o funkcijama optuženih.

25 April 2014

Modre noge nakon udaraca

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Optužbe je opisao kako je pretučen ispred policijske stanice u Stuparima, nakon čega je godinu dana proveo u zatočeništvu u tom mjestu.
28 Mart 2014

Slušala krike oca

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da joj je otac pretučen u policijskoj stanici u Stuparima.

28 Februar 2014

Običan policijski šamar

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je Zijad Hamzić krajem maja 1992. godine u obraćanju Srbima ispred škole u Stuparima rekao da ne može garantovati njihov ostanak u kućama.

21 Februar 2014

Pitanja o iskazu iz istrage

Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja kazao je da su osobe srpske nacionalnosti koje su bile smještene u zgradama prosvjetnih radnika u Stuparima imale slobodu kretanja.
7 Februar 2014

Neočekivani odgovori svjedoka Tužilaštva

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH nije potvrdio tezu tužioca Dragana Čorlije da su Srbi bili nezakonito zatvoreni u Stuparima tokom 1992. i 1993. godine.

24 Januar 2014

Udaranje do iznemoglosti

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedokinja Tužilaštva BiH je navela da joj je brat Velimir Čelić ispričao kako ga je optuženi Osman Gogić tukao 1992. godine.

Gradovi: Profil

Kladanj je grad i općina u sjeveroistočnoj Bosni, u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u podnožju planine Konjuh, u dolini rijeke Drinjače. Za vrijeme rata u BiH, godine 1992. doslo je do oružanog sukoba između pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i pripadnika Teritorijalne odbrane RBiH (TO), te je počinjen veliki broj zločina. Optuženi za zločine počinjene u Kladnju su: Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović, Osman Gogić i Kahro Vejzović.