Jezik / Language:
 

Grad: Kladanj

19 Septembar 2014

Odbijanje da se pristupi Armiji BiH

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, nekadašnji član ratnog Predsjedništva ove općine je rekao kako je nezvanično saznao da su Srbi smješteni u zgrade prosvjetnih radnika u Stuparima radi njihove sigurnosti.
10 Septembar 2014

Odgođeno suđenje Habiboviću

Suđenje Harizu Habiboviću, optuženom za zločine počinjene u Kladnju, odgođeno je zbog nedolaska vještaka medicinske struke, kojeg je pozvalo Tužilaštvo BiH.

5 Septembar 2014

Sklonjeni radi sigurnosti

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stuparima (općina Kladanj), svjedok Državnog tužilaštva je rekao da su 1992. godine Srbi iz Kladnja i okolnih sela sklonjeni u Stupare radi “sopstvene bezbjednosti”.

3 Septembar 2014

Postupak protiv Habibovića počeo iznova

Suđenje Harizu Habiboviću, optuženom za zločine počinjene u Kladnju, formalno je počelo iznova zbog proteka više od 30 dana od posljednjeg ročišta nakon što je postupak protiv njega razdvojen u julu.
29 August 2014

Razmjena građana srpske nacionalnosti

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Kladanj, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva je kazao da je u ljeto 1993. godine došlo do razmjene svih građana srpske nacionalnosti koji su bili smješteni u zgradi Osnovne škole u Stuparima.

25 Juli 2014

Razdvojen postupak protiv Habibovića

Postupak protiv Hariza Habibovića razdvojen je u odnosu na ostalu osmoricu optuženih za zločine počinjene u Kladnju.

18 Juli 2014

Okupljanje Srba po pozivu

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH se prisjetio poziva Srbima u ljeto 1992. godine da dođu u školu u Stuparima, odakle su premješteni u obližnje zgrade prosvjetnih radnika.

4 Juli 2014

Učitelj svjedok, učenici na optuženičkoj klupi

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da su Srbi koji su bili zatvoreni u obližnjim Stuparima premlaćivani nakon izvođenja na ispitivanje.

27 Juni 2014

Svjedok Tužilaštva potvrđivao teze Odbrane

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH negirao je navod iz optužnice da je sa optuženim Safetom Mujčinovićem u junu 1992. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju Miloša Stanišića.

13 Juni 2014

Optuženi nije doveden iz zatvora

Saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Kladnju odgođeno je zbog nedolaska Osmana Gogića, jednog od devetorice optuženih.

30 Maj 2014

Modrice po tijelu

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je Ladimir Dragić pronađen mrtav u zgradama prosvjetnih radnika u Stuparima, gdje su dovedeni privedeni Srbi.

23 Maj 2014

Tvrdnje svjedoka Tužilaštva suprotne optužnici

U nastavku suđenja za zločine na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH je iznio tvrdnje koje su suprotne navodima iz optužnice.

9 Maj 2014

Odvođenje na premlaćivanje

Suđenje za zločine počinjene nad Srbima u Kladnju nastavljeno je iskazom svjedoka Tužilaštva BiH koji je govorio o funkcijama optuženih.

25 April 2014

Modre noge nakon udaraca

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Optužbe je opisao kako je pretučen ispred policijske stanice u Stuparima, nakon čega je godinu dana proveo u zatočeništvu u tom mjestu.
28 Mart 2014

Slušala krike oca

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da joj je otac pretučen u policijskoj stanici u Stuparima.