Jezik / Language:
 

Grad: Kladanj

12 Novembar 2014

Hariz Habibović oslobođen krivice

Državni sud oslobodio je krivice nekadašnjeg rezervnog policajca iz Stupara (općina Kladanj) Hariza Habibovića za učešće u zločinima nad srpskim civilima počinjenim u ljeto 1992. godine.

31 Oktobar 2014

Registracija zatvorenika u Stuparima

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, Tužilaštvo BiH je kao materijalne dokaze prezentovalo dokumentaciju Međunarodnog Crvenog križa koja se odnosi na zatvorene Srbe.

29 Oktobar 2014

Presuda Harizu Habiboviću 12. novembra

Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Hariz Habibović osudi i kazni zatvorom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. u mjestu Stupari kod Kladnja, dok je Odbrana predložila oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

24 Oktobar 2014

Lom rebara

Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene u Kladnju, vještak medicinske struke je rekao da je pregledom posmrtnih ostataka Ladimira Dragića uočio prijelom rebara.

17 Oktobar 2014

Optuženi se nije mogao kontrolisati

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako u nekim slučajevima optuženi Kahro Vejzović nije poštovao kodekse dok je bio policajac u Lukavcu.
15 Oktobar 2014

Završen dokazni postupak na suđenju Habiboviću

Ulaganjem materijalnih dokaza Državnog tužilaštva završen je dokazni postupak na suđenju Harizu Habiboviću, optuženom za zločine počinjene u Stuparima kod Kladnja.
8 Oktobar 2014

Habibovićeva Odbrana neće izvoditi dokaze

Na suđenju Harizu Habiboviću, optuženom za zločine počinjene u Stuparima kod Kladnja, Državno tužilaštvo je prezentovalo spiskove rezervnih policajaca koji su u junu 1992. godine bili angažovani u Policijskoj stanici u Stuparima.
3 Oktobar 2014

Civilna vlast nadležna za Srbe u Stuparima

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je za izmještanje Srba koji su se nalazili u Stuparima bila nadležna civilna vlast.
24 Septembar 2014

Prijelom dva rebra

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Kladnju, vještak sudske medicine je potvrdio da je ekshumirano tijelo na groblju u Stuparima tijelo Ladimira Dragića.

19 Septembar 2014

Odbijanje da se pristupi Armiji BiH

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, nekadašnji član Ratnog predsjedništva ove općine je rekao kako je nezvanično saznao da su Srbi smješteni u zgrade prosvjetnih radnika u Stuparima radi njihove sigurnosti.
10 Septembar 2014

Odgođeno suđenje Habiboviću

Suđenje Harizu Habiboviću, optuženom za zločine počinjene u Kladnju, odgođeno je zbog nedolaska vještaka medicinske struke, kojeg je pozvalo Tužilaštvo BiH.

5 Septembar 2014

Sklonjeni radi sigurnosti

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Stuparima (općina Kladanj), svjedok Državnog tužilaštva je rekao da su 1992. godine Srbi iz Kladnja i okolnih sela sklonjeni u Stupare radi “sopstvene bezbjednosti”.

3 Septembar 2014

Postupak protiv Habibovića počeo iznova

Suđenje Harizu Habiboviću, optuženom za zločine počinjene u Kladnju, formalno je počelo iznova zbog proteka više od 30 dana od posljednjeg ročišta nakon što je postupak protiv njega razdvojen u julu.
29 August 2014

Razmjena građana srpske nacionalnosti

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Kladanj, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva je kazao da je u ljeto 1993. godine došlo do razmjene svih građana srpske nacionalnosti koji su bili smješteni u zgradi Osnovne škole u Stuparima.

25 Juli 2014

Razdvojen postupak protiv Habibovića

Postupak protiv Hariza Habibovića razdvojen je u odnosu na ostalu osmoricu optuženih za zločine počinjene u Kladnju.