Jezik / Language:
 

Grad: Kladanj

28 Mart 2014

Slušala krike oca

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da joj je otac pretučen u policijskoj stanici u Stuparima.

28 Februar 2014

Običan policijski šamar

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je Zijad Hamzić krajem maja 1992. godine u obraćanju Srbima ispred škole u Stuparima rekao da ne može garantovati njihov ostanak u kućama.

21 Februar 2014

Pitanja o iskazu iz istrage

Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja kazao je da su osobe srpske nacionalnosti koje su bile smještene u zgradama prosvjetnih radnika u Stuparima imale slobodu kretanja.
7 Februar 2014

Neočekivani odgovori svjedoka Tužilaštva

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH nije potvrdio tezu tužioca Dragana Čorlije da su Srbi bili nezakonito zatvoreni u Stuparima tokom 1992. i 1993. godine.

31 Januar 2014

Srpska nacionalnost razlog zatvaranja

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da joj je policija rekla da napusti kuću i da je razlog bio nacionalna pripadnost.  

24 Januar 2014

Udaranje do iznemoglosti

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedokinja Tužilaštva BiH je navela da joj je brat Velimir Čelić ispričao kako ga je optuženi Osman Gogić tukao 1992. godine.
17 Januar 2014

Nesnošljivi bolovi

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako joj je, kada je imala napad bubrega u zatočeništvu, “komandir policije Safet” rekao da nije odgovoran ako umre prirodno.

20 Decembar 2013

Prebrojavanje udaraca

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je Nusret tukao palicom tokom ispitivanja u vezi s oružjem.

13 Decembar 2013

Optuženi u zatvoru

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, ispitivanje dva svjedoka Optužbe odgođeno je zbog nedolaska Osmana Gogića, jednog od devetorice optuženih, koji je počeo služiti zatvorsku kaznu.

29 Novembar 2013

Materijalni dokazi umjesto svjedočenja

Na suđenju za zločine nad srpskim civilima počinjene u Kladanju, Odbrana optuženih je uložila materijalne dokaze umjesto saslušanja svjedoka Tužilaštva BiH.

8 Novembar 2013

Svjedok zaplakao zbog udaraca

Na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je nekoliko puta pretučen nakon odvođenja iz sela Lupoglavo u Stupare u junu 1992. godine.

1 Novembar 2013

Svjedok sa ceduljicom

Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju za zločine počinjene nad Srbima u Kladnju sa ceduljice pročitao ime i prezime Zijada Hamzića kao osobe koja je udarala jednog civila.

18 Oktobar 2013

Zatekli ga obješenog

Na suđenju za zločin počinjen u Kladnju, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako je optuženi Safet Mujčinović čuvarima kazao da pucaju u njega ako pokuša da bježi.

11 Oktobar 2013

Različitosti i zakonitost izjava

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je optuženi Safet Mujčinović naredio vojniku da mu stavi pištolj u usta.

27 Septembar 2013

Ugašena cigareta na jeziku svjedoka

Na suđenju za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je više puta udaran i maltretiran nakon što je u junu 1992. godine doveden u mjesto Stupari. Zlostavljanje je uključivalo gašenja cigarete na jeziku.