Jezik / Language:
 
Share:
8 Decembar 2015
studentima-prikazan-dokumentarac-kako-dokazati-genocid

Studentima prikazan dokumentarac “Kako dokazati genocid”

Balkanska istraživačka mreža u BiH je u ponedjeljak prikazala dokumentarni film “Kako dokazati genocid” studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U dokumentarcu “Kako dokazati genocid”, koji je snimljen povodom obilježavanja 20. godišnjice od počinjenja genocida u Srebrenici govore istražioci i tužioci iz međunarodnih krivičnih tribunala koji su istraživali zločine počinjene nad Bošnjacima u BiH i Tutsima u Ruandi.

Nakon prikazivanja dokumentarca, prisutnima se obratila Erna Mačkić, glavna urednica BIRN-a BiH, pojasnivši da se počinjenje genocida u većini slučajeva veže za broj ubijenih.

“Ovim filmom želimo da pokažemo da brojke nisu najbitniji element dokazivanja genocida, već namjera za potpunim ili djelomičnim uništenjem jedne etničke skupine”, kazala je Mačkić.

Profesor sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Edin Halapić je rekao da je najteže dokazati genocidnu namjeru, kao i problem prihvatanja sudski utvrđenih činjenica na ovim prostorima.

“Mi smo danas post-genocidno društvo, a to mnogi ignorišu. Poricanje tako velikog zločina je garant da će se opet desiti, samo je pitanje vremena”, kazao je Halapić.

Almir Alić, šef Outreach programa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ), pojasnio je da je istražiocima koji su došli u BiH 1995. i 1996. godine bilo jako teško filtrirati priče svjedoka koji su bili direktni očevici zločina i onih koji su tek nešto čuli, s obzirom da lokalno stanovništvo nije htjelo da govori o tome što se dešavalo, kao i zbog nedostatka leševa koji su kasnije pronađeni u sekundarnim i tercijarnim grobnicama.

“Istražioci su imali ključnu ulogu i mogu reći da su predanim radom odradili odličan posao, bez kojeg ne bi bilo moguće podići optužnice za genocid i donijeti 14 presuda pred MKSJ-om, te proslijediti neke predmete nacionalnim sudovima”, kazao je Alić.

Studente koji su postavljali pitanja najviše je interesovalo zašto sudije pred sudovima u BiH zanemaruju kontekst u kojem se zločin desio, da li postoji državna odgovornost Srbije u genocidu u BiH, kao i koja je bila uloga Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Vojske Republike Srpske (VRS).

Organizovanje ove debate pomogle su kancelarije Fondacije Konrad Adenauer i Humanity in Action iz Sarajeva.


Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom