Jezik / Language:
 

Smanjen interes za izvještavanje o ratnim zločinima

Novinari i urednici javnih servisa s prostora bivše Jugoslavije smatraju da interesovanje javnosti za izvještavanje o ratnim zločinima opada.

Drugog dana regionalne konferencije “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija”, koju je organizovala Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u Sarajevu, urednici i novinari javnih servisa iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine istakli su kako će u budućnosti sve više opadati interesovanje za izvještavanje o ratnim zločinima.

Bojan Brkić, urednik Radio televizije Srbije (RTS), kazao je da ova tema za komercijalne medije već odavno ne postoji, dok je Josip Šarić, novinar Hrvatske radiotelevizije (HRT), rekao da “ne treba imati iluzije da će interes javnosti za izvještavanje o ratnim zločinima rasti”.

Bosanskohercegovački mediji, kako je pojasnio Emir Habul, urednik BH Radija 1, prilikom izvještavanja o suđenjima za ratne zločine oslanjaju se isključivo na specijalizirane agencije, te da bi bez njih bili u “medijskoj blokadi”.

“Nismo u stanju pružiti zadovoljavajući odnos prema izvještavanju o ratnim zločinima”, kazao je Habul, s čime se složio i Šarić, ističući da HRT ne ispunjava ulogu javnog servisa kada je riječ o izvještavanju o ratnim zločinima.

Nasuprot njihovim tvrdnjama, Erna Mačkić, predstavnica Asocijacije izvještača sa sudova (AIS), istakla je da interes javnosti za suđenja za ratne zločine postoji, te da su porodice žrtava i pojedinci svakodnevno u sudnicama Suda BiH kako bi čuli svjedočenja o ratnim dešavanjima.

Mačkić i James Rodehaver, šef Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH, upozorili su na selektivno izvještavanje o ratnim zločinima prisutno u bh. medijima, koji su izvještaje o ovim temama ograničili na hapšenja osumnjičenih, izricanje presuda pred sudovima, kao i druga “zanimljiva dešavanja”.

“Smatram da interesovanja javnosti za ratne zločine nikada nije ni bilo. Sva društva su još u stanju poricanja, svi smatraju sebe žrtvama i to zanimanje za ono što se desilo u proteklom ratu tek će početi da se javlja”, kazao je Mirko Klarin, direktor i urednik agencije SENSE.

Drugog dana konferencije govorilo se i o odgovornosti i pouzdanosti medija u izvještavanju o ratnim zločinima, te je Nerma Jelačić, glasnogovornica Tribunala u Haagu, upozorila da je neophodno poštivati odluke sudova o povjerljivosti određenih informacija, i kako se “sloboda štampe mora prakticirati zajedno sa odgovornošću”.

“Institucije hrane neodgovornost novinara dajući im povjerljive dokumente. Novinari se, s druge strane, okreću tabloidizaciji i te dokumente objavljuju zbog podizanja tiraža. Taj motiv se ne može definisati kao sloboda štampe. Ako prihvatimo tu igru i zaobilazimo zakonsku proceduru, neće biti dugoročnog ozdravljenja profesije”, istakla je Gordana Igrić, regionalna direktorica BIRN-a.

Trećeg dana konferencije, 3. septembra, planirano je održavanje radionice za medije, gdje će novinari s prostora Balkana podijeliti svoja iskustva u izvještavanju o ratnim zločinima, najčešćim greškama u sudskom izvještavanju, sudskoj terminologiji i proceduri, kao i pravima optuženih.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter