Jezik / Language:
 

Regionalna konferencija u Sarajevu

BIRN Bosne i Hercegovine od 1. do 3. septembra 2009. godine u Sarajevu organizuje regionalnu konferenciju pod nazivom “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija”.

Cilj konfererncije je razmjenom iskustava pokušati pronaći način kako premostiti jaz između pravosudnih institucija, lokalnih vlasti i medija u regionu zapadnog Balkana. Učesnici konferencije razgovarat će o transparentnosti rada sudova i značaju pravovremenog, objektivnog i pouzdanog izvještavanja o zločinima počinjenim u prošlom ratu.

Ova konferencija će koristiti znanje međunarodnih eksperata u oblasti ratnih zločina, pravnih stručnjaka, ali i novinara specijaliziranih za izvještavanje o ratnim zločinima.  

Do sada je učešće na konferenciji potvrdilo više od 60 zvanica iz cijelog regiona, ali i ispred Tribunala u Haagu, te uvaženih međunarodnih nevladinih organizacija i medija.

U sklopu konferencije bit će održano i tematsko veče posvećno razgovoru o ulozi medija u izvještavanju o ratu i zločinima pod nazovom „Granice slobode govora“.

Zadnji dan konferencije, 3. septembra, bit će organizovana i radionica za medije o izvještavanju sa suda, poštivanju profesionalnih standarda i zakonu o slobodi pristupa informacijama.

BIRN BiH je jedan od ključnih aktera u približavanju pravde građanima Bosne i Hercegovine i regiona od 2004. godine. U proteklih pet godina, BIRN-ova visoko cijenjena i međunarodno priznata novinska agencija ‘Justice Report’, na dnevnoj bazi informiše javnost o procesuiranju ratnih zločina i pitanjima tranzicione pravde koji utiču na njihove živote.

BIRN je jedina organizacija u Bosni i Hercegovini koja je zabilježila svaki dan suđenja pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, od njegovog osnivanja.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter