Jezik / Language:
 

Promocija knjige “Borba za energiju: Balkan i globalni energetski izazovi”

U Sarajevu održana promocija zbirke tekstova dobitnika Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost.

U Mediacentru u Sarajevu 16. decembra održana je promocija knjige "Borba za energiju: Balkan i globalni energetski izazovi", koja predstavlja zbirku tekstova deset novinara dobitnika Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost za 2008. godinu.

Istraživacke priče objavljenje u ovoj knjizi posvećene su problemima proizvodnje, upotrebe i nedostatka energije na Balkanu, kao i političkim implikacijama takve pozicije.

Dobitnik prve nagrade za novinarsku izuzetnost, u iznosu od 8.000 eura, ove godine je Lavdim Hamidi, novinar kosovskog dnevnog lista Zeri. Drugo mjesto pripalo je Aleksandri Stanković, dopisnici beogradske televizije B92, dok je treće mjesto osvojio bosanskohercegovački novinar Mirsad Bajtarević, BH Radio 1.

„Radio sam tekst o energiji vjetrova i to je priča o nemogućnosti da strane institucije u BiH razviju projekat, iako ima zainteresiranih“, kazao je Bajtarević, te pozvao sve novinare da se u budućnosti prijavljuju na ovakve konkurse, "koji su idealna prilika za istraživanje".

Bajtarevićev mentor prilikom ovog istraživanja bio je Srećko Latal, jedan od urednika BIRN Balkan Insighta, koji je istakao da je ovo rijetka prilika novinarima da se posvete istraživanju o temama koje žele raditi.

“Sa Mirsadom je bilo zadovoljstvo raditi jer je bio vrlo upućen u temu”, kazao je Latal.

Program stipendija su inicirale fondacije Robert Bosch i Erste koje u saradnji sa BIRN-om žele da pomognu podizanju profesionalnih kvaliteta novinara u regionu.

Za više informacija o knjizi, kao i programu stipendija za novinarsku izuzetnost, posjetite http://fellowship.birn.eu.com i http://fellowship.birn.eu.com/powerstruggle/index.html

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter