Jezik / Language:
 

Pomaci u procesuiranju ratnih zločina

Predstavnici vlasti, tužilaštva i žrtve smatraju da su napravljeni određeni pomaci u procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH, ali da žrtve koje svjedoče u ovim predmetima još uvijek nemaju adekvatnu pomoć.

Na konferenciji “Procesuiranje ratnih zločina u BiH – koliko imamo vremena?”, koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u BiH, žrtve su istakle da iako se procesuiranje odgovornih za ratne zločine u BiH odužilo, primjetna su poboljšanja u radu pravosudnih institucija.

Edin Ramulić iz Udruženja Prijedorčanki “Izvor” kazao je kako je pomoć osobama koje svjedoče pred Sudom BiH ograničena samo na period dok traje suđenje, dok Šaćir Srebrenica, zamjenik predsjednika Udruženja logoraša BiH, smatra da je potpunu zaštitu žrtvama teško obezbijediti.

“Žrtve često kažu da se nakon izlaska iz sudnice osjećaju kao ničija briga. Jedan od najvažnijih problema jeste šta raditi sa žrtvama nakon njihovog svjedočenja”, kazala je Selma Korjenić iz Udruženja TRIAL, koja radi na Programu podrške žrtvama seksualnog nasilja.

Goran Šimić, savjetnik u Ministarstvu pravde Federacije BiH, rekao je da usprkos dobrom radu Suda BiH, treba znati da ta institucija ima ograničene kapacitete, te da je nužno da određeni broj predmeta bude procesuiran na lokalnim nivoima.

Branko Mitrović, šef Odjela za ratne zločine Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, tvrdi da je do sada u tom gradu procesuiran veliki broj predmeta ratnih zločina.

Na konferenciji, žrtve su istakle kako mediji trebaju više govoriti o ovoj temi, te da upravo medijsko izvještavanje može ubrzati procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH.

“Javnost interesuje tema ratnih zločina, ali do građana teško dolaze ovakve priče. O ovoj temi se malo izvještava u medijima, a izvještaji su često loše urađeni, te se zbog toga ostavlja prostora za manipulacije”, kazala je Erna Mačkić, glavna urednica BIRN – Justice Reporta.

Dženana Karup-Druško, urednica magazina Dani, također smatra da javnost interesuju teme o ratnim zločinima, te da u dnevnim novinama i na javnom servisu nedostaje svakodnevnih informacija sa suđenja.

Kao jedan od problema zbog kojih se u medijima ne daje više prostora temi ratnih zločina, Predrag Ćurković, novinar Alternativne televizije iz Banje Luke, naveo je nedostatak materijalnih i ljudskih resursa.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter