Jezik / Language:
 

Petogodišnjica rada BIRN-a BiH

BIRN BiH slavi petogodišnjicu svog djelovanja i tim povodom promovira publikaciju posvećenu kompletnom radu Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

U četvrtak, 27. maja, u 18 sati, u Galeriji “Mak” u Sarajevu (Sime Milutinovića Sarajlije 7), Balkanske istraživačke mreže (BIRN) će obilježiti pet godina rada u Bosni Hercegovini.

Od marta 2006. godine do danas, novinari BIRN-a su od početka do kraja ispratili svako suđenje pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, napisali preko 8.000 dnevnih izvještaja sa suđenja, analiza i istraživačkih tekstova.

Izvještaji BIRN-ove agencije Justice Report otvorili su u javnosti brojna pitanja o procesuiranju ratnih zločina, reformi pravosuđa i suočavanju s prošlošću u Bosni i Hercegovini i regionu.

Publikacija “Doba istine” predstavlja pregled rada Odjela za ratne zločine Suda BiH u periodu od 2005. do 2010. godine.

Ova publikacija po prvi put donosi kompletan presjek svih dosadašnjih slučajeva, kako onih koji su u toku, tako i onih okončanih bilo pravosnažno ili nepravosnažno, te informacije o optuženima koji su u bijegu.

Od 2005. godine, kada je izrečena prva presuda pred Državnim sudom, do 31. marta 2010. doneseno je više od 60 presuda za ratne zločine, te je izrečeno preko 1.000 godina zatvora.

Svaki sudski predmet predstavljen u ovoj publikaciji sadržava osnovne podatke o osobi i postupku koji je vođen, ili se još uvijek vodi, te su ukratko prikazana krivična djela opisana u optužnici ili presudama.

Posebnu važnost smo posvetili obrazloženjima pravosnažnih presuda jer one sadrže sudske činjenice koje su vijeća utvrdila o određenim zločinima, žrtvama i počiniocima i koje imaju historijski značaj.

Publikacija će biti dostupna na promociji, a u elektronskoj verziji je od sutra možete pogledati na web stranici.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter