Jezik / Language:
 

Pet godina BIRN-a BiH

I u 2009. godini, petoj kako djeluje, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je uspjela održati pažnju javnosti na temama što se tiču procesuiranja ratnih zločina i procesa suočavanja s prošlošću, ali i profesionalnog rada medija koji se bave ovim pitanjima.

U centru aktivnosti Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) i u protekloj godini bila je novinska agencija Justice Report, koja je proširila svoje djelovanje na sedmični radijski magazin i mjesečnu televizijsku emisiju. Ove sedmice, prve u 2010. godini, objavit ćemo i 200 izdanje našeg sedmičnog newslettera.

Naši izvještaji otvorili su u javnosti brojna pitanja o procesuiranju ratnih zločina, reformi pravosuđa i suočavanju s prošlošću.

Veliku pažnju javnosti privukli su naši tekstovi o suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, o njegovoj odbrani, ali i razgovori s nekim od svjedoka koji će dati iskaz na suđenju koje se treba nastaviti u martu naredne godine, o čemu će Justice Report i dalje redovno izvještavati.

Među našim tekstovima koji su u prošloj godini privukli puno pažnje domaće, a i međunarodne javnosti, bilo je istraživanje o uništavanju ličnih predmeta ubijenih Srebreničana nađenih u masovnim grobnicama neposredno nakon rata. Prema saznanjima Justice Reporta, oko 1.000 ličnih dokumenata, fotografija i drugih predmeta uništeno je u Haagu jer su, kako je zvanično rečeno, predstavljali “rizik za zdravlje”.

I dalje smo se trudili, i trudit ćemo se, da u našim tekstovima damo glas žrtvama rata, što, prema reakcijama koje dobijamo, znači puno za naše čitatelje.

“Informacije i izvještaji o dešavanjima u Sudu BiH još uvijek zanimaju žrtve. Meni su bitne vijesti i izvještaji koje svako jutro nađem i pročitam na stranici BIRN-a, i znam da su tačne. Mnoga pitanja koja su u interesu žrtava vaši novinari su pokrenuli, propratili i stručno obradili”, istakla je Saja Ćorić, bivša zatočenica logora Vojno kod Mostara.

Koliko su naši tekstovi imali odjeka, pokazuje i to što su ih u svojim izvještajima i istraživanjima citirale uvažene organizacije kao Human Rights Watch (HRW) ili Amnesty International (AI).

Marek Marczyński, istraživač Amnesty Internationala za Balkan, kaže da cijeni rad agencije Justice Report jer daje glas žrtvama i optuženima.

“Duboko sam uvjeren da je rad Justice Reporta na najvišim standardima novinarstva. Informacije koje pružate uvijek su nepristrane i objektivne i vrlo ih je lako razumjeti, iako pokrivaju vrlo specifična pravna pitanja. Veoma cijenim što se, osim izvještaja iz sudnice, mogu čuti i glasovi žrtava i optuženih, pa su stoga priče dobro izbalansirane”, kazao nam je Marczyński.

Koliko postoji interesa za teme kojima se bavi Justice Report pokazuje i podatak da svake godine raste broj posjeta našoj stranici www.bim.ba. Tako smo ove godine dosegnuli broj od oko 15.000 posjeta mjesečno, odnosno preko 130.000 u toku godine, od čega je više od pola novih čitatelja.

Prema našim procjenama, audioizvještaji, koje prenosi oko 100 radiostanica, dosežu do oko dva miliona ljudi. Vjerujemo da će naša televizijska produkcija učiniti da vijesti o procesuiranju ratnih zločina dođu do još veće publike.  

Uspjeh BIRN – Justice Reporta ne bi bio moguć bez podrške brojnih medija koji su svakodnevno prenosili naše izvještaje.

“Prenosimo većinu tekstova u vezi sa suđenjima za ratne zločine. Skoro da nema dana kada to ne uradimo. Što se nas tiče – poprilično informativno, i veoma smo zadovoljni. Odlične su vam i analize i istraživačke priče, a objektivne su možda i previše, ako se uzmu u obzir teme o kojima pišete”, kazao je Dejan Kožul, urednik portala e-Novine sa sjedištem u Beogradu.

Zorana Petković sa zvorničkog radija Osvit smatra da je ono o čemu BIRN piše “izuzetno važno, pogotovo za našu sredinu”, te da je izvještavanje “direktno iz suda“ objektivno, informativno i korisno.

S nama su svih ovih godina mediji kao što su Oslobođenje, Dnevni avaz, TV Hayat, radio TNT, Studio 88, agencije FENA, SRNA i ONASA, javni emiteri u BiH i mnogi drugi.

Marek Marczyński je rekao i da su mu naši tekstovi pomogli pri istraživanjima koja radi:

“Vaši dnevni izvještaji i analize iznimno pomažu u našem poslu. Vaš rad je veoma važan jer je Justice Report vjerovatno najpristupačniji izvor informacija o ratnim zločinima u BiH. To je nešto vrlo korisno istraživačima i ljudima koji rade u organizacijama za ljudska prava, ali važno je i za preživjele. Vi u izvještajima dajete glas preživjelima i tako prepoznajete šta im se desilo, a to je vrlo važno.”

Tokom 2009. godine s radom je nastavio i BIRN-ov Radio Justice, koji je od augusta počeo producirati, osim dnevnih izvještaja, i sedmični magazin o suđenjima za ratne zločine. Do sada naša arhiva broji 20 desetominutnih emisija.  

Krajem 2009. godine BIRN – Justice Report je počeo sa emitovanjem mjesečnog TV magazina, koji će biti dostupan na našoj stranici, ali i putem mreže televizijskih stanica u BiH. TV Justice će ući u sudnice Suda BiH, ali i lokalnih sudova u državi, posjetiti mjesta gdje su počinjeni zločini, razgovarati s glavnim akterima cijelog procesa...

I tokom prošle godine, kao i svih koje su iza nas, BIRN je radio i na objavljivanju publikacija. Ove godine je to bila publikacija Historija u sjeni senzacije: Regionalni mediji o hapšenju Radovana Karadžića, u kojoj je niz analiza, te monitoringa medijskih napisa iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Za potrebe publikacije novinari BIRN-a analizirali su preko 1.000 članaka iz dvadesetak sedmičnih i dnevnih novina.

Plan nam je da sljedeće godine izdamo publikaciju koja će obilježiti pet godina našeg rada, ali i pet godina rada Suda BiH. Bogata arhiva koju je BIRN izgradio u tom periodu omogućila nam je da radimo na publikaciji koja će dati pregled svih procesa vođenih pred Odjelom za ratne zločine.

Osim izvještavanja o ratnim zločinima, BIRN je i ove godine nastojao svojim učešćem u Asocijaciji izvještača sa Suda BiH (AIS) unaprijediti saradnju između predstavnika medija i pravosuđa.

Najveći korak u toj oblasti postignut je početkom septembra 2009. godine organizovanjem trodnevne konferencije “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija”.

Na konferenciji je više od 70 učesnika i preko 250 predstavnika medija, pravosuđa, vladinih i nevladinih organizacija, kao i drugih pojedinaca iz BiH i regiona, razgovaralo o transparentnosti rada sudova i značaju objektivnog i pouzdanog izvještavanja o zločinima počinjenim u prošlom ratu.

O značaju i odjeku ove konferencije govore brojni izvještaji u domaćim i regionalnim medijima. BIRN je nakon konferencije dobio i niz pozitivnih reakcija od učesnika. Tako je Siniša Važić, predsjednik Vrhovnog suda Srbije, rekao kako je konferencije bila “izvanredna i vrlo korisna”.

“BIRN je na ovaj način dao bitan doprinos pružanju informacija iz pravosuđa javnosti, kao i u informisanju i objašnjavanju složenih procesa koji su od velikog moralnog, političkog i emotivnog značaja”, smatra Jan Braathu, ambasador Kraljevine Norveške, koja je bila i među donatorima ove konferencije, kao i publikacije koju smo izdali nakon konferencije.

U narednoj godini BIRN BiH će početi s realizacijom još jednog projekta, zajedno sa USAID-om u BiH, a koji se tiče lokalnog pravosuđa. U rubrici “Lokalno pravosuđe pod lupom”, koju smo pokrenuli u 2007. godini, objavit ćemo tekstove o procesuiranju ratnih zločina na lokalnim sudovima. U sklopu istog projekta, BIRN BiH će u roku od šest mjeseci, širom BiH, održati niz obuka za novinare o tome kako izvještavati sa sudova i o sudskim procesima.

Nadamo se da ćemo na taj način, ali i kroz druge projekte koje BIRN planira ostvariti u sljedećoj godini, opravdati povjerenje koje su nam u proteklom periodu ukazali naši čitaoci.

I prošle godine BIRN BiH je radio zahvaljujući podršci vlada Kraljevine Norveške, Velike Britanije i Švicarske, te Fondacije Konrad Adenauer, Misije OSCE-a u BiH, Fondacije Soros i organizacija NED i USAID.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter