Jezik / Language:
 

Obraćanje direktorice BIRN-a povodom pete godišnjice

BIRN BIH je u četvrtak 27. maja obilježio petu godišnjicu postojanja i tim povodom promovirao publikaciju 'Doba istine' – Presjek rada Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u periodu 2005-2010.

Tom prigodom Anisa Sućeska Vekić, direktorica BIRN-a BIH se obratila mnogobrojnim gostima, a njen govor prenosimo u cijelosti:

Poštovane dame i gospodo, uvažene ekselencije, poštovani ambasadore Braathu, drage kolege...

Imam izuzetnu čast i zadovoljstvo da vas pozdravim ispred Balkanske istraživačke mreže – BIRN-a Bosne i Hercegovine, i zaželim vam dobrodošlicu. BIRN BiH danas sa ponosom obilježava petogodišnjicu svog djelovanja.

Počeli smo sa radom 2005. godine, kao mala grupa entuzijasta koji su vjerovali da je istina jedini put ka pomirenju i napretku u našoj zemlji.  Osnivanje Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH, predstavljalo je za nas poziv da se priključimo onima koji svakodnevno tragaju za tom istinom. Iz tog vjerovanja i dubokih ubjeđenja nastao je Justice Report – specijalizovana agencija za izvještavanje o procesuiranju ratnih zločina pred domaćim pravosuđem. 

Od marta 2006. godine do danas novinari BIRN-a su pratili svako suđenje pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, napisali preko 8000 dnevnih izvještaja, analiza i istraživačkih tekstova. Naši izvještaji otvorili su u javnosti brojna pitanja o procesuiranju ratnih zločina, reformi pravosuđa i suočavanju s prošlošću u Bosni i Hercegovini i regionu.

Tekstove Justice Reporta su u svojim izvještajima i istraživanjima koristile mnoge međunarodne organizacije, poput OSCE-a, Human Rights Watcha (HRW) i Amnesty Internationala (AI).

Već u prvih nekoliko mjeseci postojanja brojali smo preko deset hiljada čitalaca dnevno. Taj broj je do danas svakodnevno rastao. Osim što su naše izvještaje pratili putem interneta u zemlji, regionu i dijaspori, poznato nam je da su ih neke organizacije u Prijedoru i Bratuncu printale i distribuirale svojim sugradjanima. Interes naših čitalaca i svakodnevna pisma podrške koja dobivamo, nagrada su nam sami po sebi.

Kako bi naši izvještaji bili dostupni što većem broju građana, sredinom 2007. godine pokrenuli smo Radio Justice – te smo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pretočili i u audio formu, koju danas emituje 148 radio stanica. Osim dnevnih izvještaja, Radio Justice producira i desetominutni sedmični magazin koji nudi analitički osvrt na rad domaćeg pravosuđa.

Ponukani svakodnevnim zahtjevima naših čitalaca i slušalaca, u decembru 2009. godine smo napravili TV Justice - tridesetominutni program koji uz izvještaje sa Suda BiH, građanima želi približiti mjesta, ljude, priče i događaje koji čine stvarnim i bliskim ono što nazivamo suočavanjem sa prošlošću.

Radio-televizija Bosne i Hercegovine, te preko 15 nezavisnih TV stanica emituju ovaj program na lokalnim i satelitskim kanalima.

Tokom pet godina postojanja, posebnu pažnju posvetili smo obučavanju novinara o izvještavanju sa suđenja za ratne zločine.  Do sada smo organizirali niz seminara na lokalnom i regionalnom nivou o transparentnosti pravosuđa i odgovornosti medija, i bili glavni pokretači razgovora o ovim pitanjima.

Iz potrebe da se poboljša odnos medija i pravosuđa BIRN je inicirao i u proteklih pet godina koordinirao rad Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS).  Danas ova neformalna grupa takodjer sa ponosom slavi petu godišnjicu svog postojanja i aktivističkog djelovanja u polju zagovaranja za najviše novinarske standarde i transparentnost pravosudja.

U proteklom periodu objavili smo i niz publikacija koje su napisali naši novinari. Među njima su dva izdanja priručnika „U potrazi za pravdom“, te publikacija „Historija u sjeni senzacije“ koja sadrži analizu izvještavanja medija u regionu o hapšenju Radovana Karadžića.

Večeras imamo posebnu čast da vam predstavimo najvažniju publikaciju koju smo uradili do sada - publikaciju 'Doba istine' – Presjek rada Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH od njegovog osnivanja pa sve do danas. Nadam se da će silni trud koji smo uložili da bi javnosti približili veličinu i važnost rada ove institucije, biti od koristi sadašnjim i budućim generacijama koje budu istraživale o procesima suočavanja sa prošlošću u BIH.

Željela bih ovom prilikom da se zahvalim svim našim čitaocima, slušaocima i gledaocima naših emisija na njihovim pismima podrške. Želim se zahvaliti Predsjednici Kreso, Glavnom tužiocu Barašinu i svim sudijama i tužiocima koji rade u odjelima za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH, kao i osoblju službi za odnose sa javnošću ovih institucija na svakodnevnoj saradnji. Hvala kolegama novinarima koji pomažu da naš rad kroz njihove medije dopre do građana. Izrazitu zahvalnost dugujemo udruženjima žrtava i nevladinim organizacijama na dugogodišnjoj podršci, saradnji i vječnom strpljenju.

Posebno se zahvaljujem našim donatorima, uz čiju je velikodušnu podršku BIRN uspio da napreduje i ostvari svoje ciljeve u proteklom periodu: vladama Norveške, Švajcarske, Kanade, Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država, SOROS fondaciji, organizaciji NED, OSCE misiji u Bosni i Hercegovini, te dugogodisnjem partneru Konrad Adenauer Fondaciji. Zahvaljujem podršci regionalne BIRN mreže u svakodnevnom radu i svim članovima AISa na njihovoj nevjerovatnoj predanosti.

Ipak najveću zahvalnost i ogromno poštovanje dugujem svojim kolegicama i kolegama u BIRN-u Bosne i Hercegovine, mladim ljudima koji  istinu kroz Justice Report svakodnevno hrabro žive.

Naš tim će i dalje da bude "nosilac svjetla", kako su nas u jednom međunarodnom izvještaju nedavno nazvali.

Nadam se da ćete ostati sa nama i dalje, i pomoći nam da osvjetlimo put ka pravdi i istini.

Hvala vam.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter