Jezik / Language:
 

Obilježena petogodišnjica rada BIRN-a BiH

BIRN BiH je u četvrtak, 27. maja, obilježio petogodišnjicu svog djelovanja, te promovisao publikaciju posvećenu kompletnom radu Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

U Galeriji "Mak" u Sarajevu Balkanske istraživačke mreže (BIRN) su uz prisustvo predstavnika Suda i Tužilaštva BiH, međunarodnih i domaćih partnera, kolega novinara, kao i svih onih koji podržavaju naš rad, obilježili pet godina rada u Bosni Hercegovini.

"Počeli smo sa radom 2005. godine, kao mala grupa entuzijasta koji su vjerovali da je istina jedini put ka pomirenju i napretku u našoj zemlji. Osnivanje Odjela za ratne zločine Suda BiH predstavljalo je za nas poziv da se priključimo onima koji svakodnevno tragaju za tom istinom. Iz tog vjerovanja i dubokih ubjeđenja nastao je Justice Report", kazala je Anisa Sućeska-Vekić, direktorica BIRN-a BiH.

Od marta 2006. godine do danas, novinari BIRN-a su ispratili svako suđenje pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, te napisali preko 8.000 dnevnih izvještaja sa suđenja, analiza i istraživačkih tekstova.

Izvještaji BIRN-ove agencije Justice Report otvorili su u javnosti brojna pitanja o procesuiranju ratnih zločina, reformi pravosuđa i suočavanju s prošlošću u Bosni i Hercegovini i regionu.

"Željela bih ovom prilikom da se zahvalim svim našim čitaocima, slušaocima i gledaocima naših emisija na njihovim pismima podrške. Hvala kolegama novinarima koji pomažu da naš rad kroz njihove medije dopre do građana. Izrazitu zahvalnost dugujemo udruženjima žrtava i nevladinim organizacijama na dugogodišnjoj podršci, saradnji i vječnom strpljenju", kazala je Sućeska-Vekić.

Osim toga, direktorica BIRN-a se posebno zahvalila donatorima, uz čiju je velikodušnu podršku BIRN uspio da napreduje i ostvari svoje ciljeve u proteklom periodu: vladama Norveške, Švajcarske, Kanade, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, SOROS fondaciji, organizaciji NED, OSCE misiji u BiH, te dugogodišnjem partneru Konrad Adenauer Fondaciji.

"Ipak najveću zahvalnost i orgomno poštovanje dugujem svojim kolegicama i kolegama u BIRN-u, mladim ljudima koji istinu kroz Justice Report svakodnevno hrabro žive. Naš tim će i dalje da bude 'nosilac svjetla', kako su nas u jednom međunarodnom izvještaju nedavno nazvali. Nadam se da ćete ostati sa nama i dalje, i pomoći nam da osvjetlimo put ka pravdi i istini", kazala je na kraju Sućeska-Vekić.

U sklopu obilježavanja pete godišnjice, BIRN je predstavio i publikaciju “Doba istine” - presjek rada Odjela za ratne zločine Suda BiH u periodu od 2005. do 2010. godine.

Svaki sudski predmet predstavljen u ovoj publikaciji sadržava osnovne podatke o osobi i postupku koji je vođen, ili se još uvijek vodi, te su ukratko prikazana krivična djela opisana u optužnici ili presudama.

"Posebnu važnost smo posvetili obrazloženjima pravosnažnih presuda jer one sadrže sudske činjenice koje su vijeća utvrdila o određenim zločinima, žrtvama i počiniocima i koje imaju historijski značaj", kazala je Aida Alić, novinarka Justice Reportai autorica publikacije.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter