Jezik / Language:
 

Konferencija u Oslu

U glavnom gradu Norveške, Oslu, 26. septembra održan međunarodni seminar pod nazivom “Kriteriji za odabir prioriteta i selekciju predmeta koji se tiču kršenja međunarodnog zakona”.

Seminar u Oslu organizuje “Forum za međunarodno krivično i humanitarno pravo”. Između ostalog, značajan dio seminara posvećen je bosanskohercegovačkom pravosuđu i procesuiranju ratnih zločina. Pored ostalih, govornici iz BiH bili su Mirsad Tokača, predsjednik Istraživačko-dokumentacionog centra, Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Refik Hodžić, predstavnik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) u Sarajevu...

Odluka Vijeća sigurnosti UN-a donesena u maju 1993. godine da se osnuje ICTY/MKSJ pokazala je međunarodnu političku volju da se kroz pravosuđe odgovori na ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, smatraju organizatori.

Mehanizmi za procesuiranje kreirani su u nizu zemalja ili za zemlje kao što su Ruanda, Istočni Timor, Siera Leone, Kambodža, Irak, Indonezija, Kolumbija, Uganda, Kongo... Neki sudovi su uspostavljeni u zemljama gdje su zločini počinjeni, neki pak izvan njihovih granica, ili se suđenja odvijaju pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC).

Kroz procese se uvidjelo da će biti neophodno procesuirati veliki broj slučajeva u svim ovim zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, te da postoji potreba da se kreira sistem odabira prioriteta. U BiH još uvijek nije poznat tačan broj osoba koje će biti procesuirane.

Međunarodni stručnjaci su tokom seminara pokušali doći do odgovora na pitanja o tome kako na najbolji način napraviti pregled slučajeva, kako odrediti prioritete za istragu i procesuiranje, šta raditi sa velikim brojem predmeta...

Pored govornika iz BiH, Norveške, Runade i Argentine, skupu je prisustvovao i američki ambasador za ratne zločine Clint Williamson.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter