Jezik / Language:
 

Drugo izdanje priručnika “U potrazi za pravdom”

U Sarajevu će biti promovirano drugo izdanje priručnika čije su autorice novinarke BIRN – Justice Reporta.

U srijedu, 31. oktobra bit će promovisano drugo izdanje priručnika “U potrazi za pravdom”.

Priručnik, čije su autorice novinarke BIRN-a, namijenjen je svima koji žele dobiti više informacija o radu Suda BiH, Tužilaštva i samog Odjela za ratne zločine. Također, priručnik donosi presjek najvažnijih zakona koji se tiču procesuiranja optuženih za ratne zločine, kao i informacije o radu drugih institucija koje su povezane sa cijelim procesom suočavanja s prošlošću i tranzicije pravde u BiH.

Priručnik daje i osnovne informacije o Justice Reportu, novinskoj agenciji Balkanske istraživačke mreže specijalizovanoj za izvještajanje o radu Odjela za ratne zločine Suda BiH, ali i svemu što se tiče samog procesa suočavanja s prošlošću i tranzicije pravde kako u BiH, tako i u regionu.

Justice Report je osnovan u aprilu 2006. godine, od kada smo zabilježili skoro 1.000 priča iz sudnica u kojima se sudi optuženima za ratne zločine. Iz dana u dan rastao je broj onih koji vjeruju našim informacijama i koji nam pružaju podršku u radu, od lokalnih i međunarodnih medija, nevladinih organizacija, vlada stranih zemalja, do građana BiH u samoj zemlji, ali i u dijaspori.

Naši izvještaji su zabilježili značajan uspjeh i na međunarodnom planu, počevši od nominacija za prestižne nagrade do toga da su tekstovi ili izjave naših novinara citirani u medijima od Japana do SAD-a. Što je najvažnije, naše priče imaju uticaja na one koji su preživjeli rat u BiH i sve njegove strahote.

Javljaju nam se svjedoci koji žele ispričati svoje priče, koji kroz naše tekstove saznaju o drugima koji su preživjeli strahote slične onima zbog kojih su i sami poslati žrtve, te stupaju u međusobni kontakt. Svi oni tragaju za pravdom, a Justice Report se trudi da im pruži što više informacija koje im mogu biti od pomoći, te da im svojim izvještajima vrati vjeru u pravosuđe i pravdu.

Svjesni da je snaga kod onih koji imaju ispravnu i pravovremenu informaciju, nastavljamo s našim radom sa željom da što većem broju građana BiH pružimo mogućnost da imaju uvida u rad Suda BiH i procese protiv optuženih za ratne zločine.

Priručnik će biti dostupan i putem naše web stranice na engleskom i bosanskom jeziku.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter