Jezik / Language:
 

BIRN BiH na prvom WARM festivalu

Ponedjeljak (30.06.2014) - Četvrtak (03.07.2014) (16:10-10:10)

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u Bosni i Hercegovini učestvovala je na međunarodnoj konferenciji WARM-a (rat, umjetnost, izvještavanje i sjećanja), gdje se razgovaralo o tome kako mediji prenose informacije o ratu i zločinima.

Zamjenik glavne i odgovorne urednice BIRN-a BiH Denis Džidić učestvovao je u sesiji o radu nevladinih organizacija i medija sa mladima u postkonfliktnim društvima i njihovom uticaju na pomirenje.

Džidić je rekao da objektivno i profesionalno izvještavanje sa suđenja za ratne zločine doprinosi mogućnosti da mladi imaju više pouzdanih informacija o počinjenim zločinima, što razbija predrasude.

“Osnovni cilj suđenja je individualizacija krivice. Ukoliko imamo pravilno i profesionalno izvještavanje, manje se priča o krivicama naroda ili grupa, a više o pojedincima. Uz to, fokus na individualne priče žrtava omogućava da se razvije empatija kod ljudi”, kazao je Džidić.

WARM Festival u Sarajevu traje od 30. juna do 3. jula i okuplja reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i historičare.

Festival organizuje fondacija WARM, a u okviru programa održat će se konferencija, izložbe, filmske projekcije i prezentacije knjiga.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter