Jezik / Language:
 

Čestitke za novi projekat BIRN-a BiH

Asocijacija izvještača sa Suda BiH (AIS) održala je 23. decembra još jedan sastanak, na kojem je članovima premijerno prikazana prva emisija TV Justice.

TV Justice će se realizovati tokom naredne godine kroz 12 emisija koje će se jednom mjesečno emitovati putem lokalnih televizijskih stanica, kao i na našoj internet stranici. Prva emisija donosi pregled suđenja pred Sudom BiH tokom 2009. godine, razgovor s jednim od osuđenih za ratne zločine i razgovor sa čelnicima Suda.  

Članovi AIS-a su se složili da je jako bitno da se ovakva vrsta programa emituje, i da ga rade novinari koji su specijalizovani za izvještavanje o ratnim zločinima.

“Ova emisija je pun pogodak. Pregled suđenja je urađen jako dobro”, kazala je Mirela Huković-Hodžić, novinarka BH Radija 1.

Lea Tajić je, ispred Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), također kazala da je urađen “izuzetno dobar posao”.

Sa stavovima koje su iznijele Huković-Hodžić i Tajić složili su se i ostali prisutni na sastanku AIS-a.

Sastanku su prisustvovali i Muamer Selimbegović (FENA), Denis Džidić (BIRN BiH), Velma Šarić (IWPR), Anisa Sućeska-Vekić (BIRN BiH), Nidžara Ahmetašević (BIRN BiH), Dragana Erjavec (TV Justice), Aida Alić (BIRN BiH), Merima Husejnović (BIRN BiH), te Erna Mačkić (BIRN BiH).

Predstavnici AIS-a su zatražili da se održi sastanak sa predstavnicima Suda i Tužilaštva BiH kako bi razgovarali o neispunjenim zahtjevima ove neformalne zagovaračke asocijacije.

Ponovljeno je da Sud BiH treba da organizuje brifinge za novinare ako ne na sedmičnoj, onda na mjesečnoj osnovi, da se omogući pristup javnim dokumentima (odluke, rješenja i sl.) preko web stranice Suda BiH, da se izdaju CD-i i fotografije s ročišta koja su otvorena za javnost.

Anisa Sućeska-Vekić je upoznala prisutne sa organizovanjem edukacije za novinare iz lokalnih zajednica, koju BIRN BiH planira uraditi naredne godine, te dodala da će članovi AIS-a u tome uzeti aktivno učešće.

O narednim planovima AIS-a predstavnici će razgovarati početkom iduće godine, za kada je zakazan sljedeći sastanak.

Share:
Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter